KASTAMONU’LU SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI VAKFI
(KASİAD VAKFI)
KURULUŞ BEYANNAMESİDİR.
KAMU OYUNA DUYURULUR
Allah’u Teâla’nın ‘’Rabbin sonsuz kerem sahibidir ki; O’ kalemle öğretendir. İnsana bilmediğini O’ öğretmiştir.’’ İle ‘’Hayırdan kendiniz için önceden ne yollarsanız yarın Allah katında onu bulursunuz’’ mealindeki emri ile yol gösterilmiş,
Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)’in ‘’Veren el alan elden üstündür’’, ‘’İnsan öldüğünde işi biter ve artık manevi defterine sevapları yazılmaz olur. Ancak üç şeyden doğan işleri bitmeyip, onlardan dolayı manevi defterine sevapları yazılmaya devam eder. Bu üç şeyden birincisi kıyamet anına kadar kalır ki; o da vakfedilen hayır eserleridir. Çünkü hayatta iken esirgemeden malını karşılıksız olarak verip hayır eserlerinin oluşturulmasında başarılı olan insan, öldüğünde beşeriyet bunları kullanıp faydalandıkça daima hayır ve rahmet ile anılacağından dolayı o insanın ölünce artık işi bitmeyip kıyamete kadar manevi defterine sevapları yazılmaya devam eder.’’, ‘’İnsanların en çok ihtiyaç duyduğu şeyi vakfetmek vakıfların en hayırlısıdır.’’ Hadis-i Şerifleri ile vakfın önemine dikkat çekilmiş,
İstanbul’un fatihi, çağ açıp çağ kapayan Fatih Sultan Mehmet Han’ın kurduğu Fatih Vakfıyesi’nde, ‘’Bilim en yüce dilek, en önde gelen amaç, en sağlam tutamak ve en ulu kıbledir. Hayıra özenenler bu konuda yarışsınlar.’’ İbaresi ile istikamet tayin edilmiş,
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’Vakıfların, felsefeye ilişkin konuları dikkatle gözlendiğinde, dinsel kurumlar ile birlikte hizmet ve topluma yardımı amaç edindikleri saptanacaktır.’’, ‘’İnsanları mes’ut edecek yegane vasıta, onları birbirine yaklaştırmak, onlara birbirini sevdirerek, karşılıklı maddi ve manevi ihtiyaçlarını temine yarayan hareket ve enerjidir.’’ sözleri ile vakıfların amaçları en güzel şekilde ifade edilmiştir.
Biz, Ülkemize ve Memleketimiz Kastamonu’ya gönül vermiş Kastamonulu Sanayici ve İş İnsanları da, bizlere gösterilen bu istikameti şiar edinerek, Kastamonulu Sanayici ve İş Adamları (KASİAD) Vakfını kurmuş bulunuyoruz.
Bu vakfı kurarken amaçlarımız; "Kastamonu’lu İş İnsanlarının biribirlerine yardım edebilme verimlerini ve işbirliğini geliştirmek ve Kastamonu Kültür ve Medeniyet Değerlerini Yüceltmek" olup hizmet konularımız ise;
- Kastamonu’lu iş insanlarının arasındaki ticari münasebetleri ve iş birliğini geliştirmek için gerekli çalışmaları yapmak. Bununla ilgili Fuar, seminer, toplantı zirve ve benzeri toplantıları organize etmek ve düzenlemek.
- Kastamonu kültürel değerlerini yüceltmeye yönelik çalışmalar yapmak, temsil etmek ve bu hususla ilgili yurt içi ve dışında şubeler açmak.
- Kastamonu tarihi, kültürü, bilimi ve medeniyet değerlerini araştırmak, bu konuda bilgi sahibi ehliyetli kişi ve kuruluşlarla projeler geliştirmek.
- Kastamonu’ya ait tarihi ve kültürel eserlerin korunmasına, yaşatılmasına, kaybolmuş olanlarının ortaya çıkartılmasına, yeniden aslına uygun olarak inşasına, eskiyen ve yıprananların aslına uygun olarak restorasyonuna çalışmak veya bu çalışmaları yapan kurum ve kuruluşlara yardımcı olmak ve tüm bu eserleri sergilemek.
- Kastamonu Kültürel zenginliği konusunda kişi ve kuruluşlara eğitim vermek, Seminerler, kurslar, konferanslar, sempozyumlar, yarışmalar, geziler düzenlemek ve benzeri etkinlikleri organize etmek veya bu konudaki uygun organizasyonlara yardım etmek. Yazılı ve görsel yayınları hazırlamak, yapmak ve yaptırmak.
- Kastamonu varlığının ve Kültürel Değerlerinin tanıtılması ve yüceltilmesi için, eğitim gören veya görmek isteyen kişi veya kuruluşlara destek olmak.
- İhtiyaç sahibi başarılı gençlere yurtiçinde ve yurtdışında burslar vermek. Lisans, lisansüstü ve doktora çalışmaları yapanlara yardım etmek.
- KASİAD Üniversitesi, Enstitüler ve akademik kürsüler kurmak.
- Kastamonu geleneğine uygun yardım kurumları kurmak. Bu kurumlarda yoksul, sakat ve kimsesizlere, bedeni ruhi hastalıklara yardımcı olmak.
- Kastamonu’ya gönül vermiş kuruluşlar arasında uyum ve işbirliğini sağlamak; ortak hizmet projeleri uygulamalarını özendirmek; toplumun yarar ve güvenini kazanacak hizmet uygulamalarına maddi ve manevi destek vermek; hizmet imkanlarının birleştirilmesi suretiyle dağınıklık ve yetersizliği gidererek kuruluşların saygınlığını arttırmak.
- Hizmet alanlarla hizmet verenlerin nicelik ve niteliklerini değerlendirerek eksik ve yetersiz toplum hizmetlerinin ekonomik, etkin ve verimli bir düzeye ulaşmalarını sağlayacak önlemleri önermek ve özendirmek.
- Topluma ilişkin sorunlarda kamuoyunu aydınlatmak ve bu sorunları giderecek kural yöntem ve gerekli bilgileri içerecek yayınları yapmak, toplantılar düzenlemek, kurslar açmak.
- Emek ve giderler ile insanların yardım duygularının savurganlığını önleyecek bir bağış kampanyası oluşturmak; sağlanacak fonun planlı ve yararlı bir biçimde kullanılmasını öngören hizmet programlarını hazırlamak; kuruluşlar tarafından hazırlanmış ve verimlilik ile yararlılığı araştırılmış projelere ödenekler vermek; fonun kullanılmasında her türlü denetimi yapmak ve gereğinde ödenek akımını durdurmak.
- Amaç ve hizmet konuları doğrultusunda inceleme, araştırma ve kamuoyu yoklamaları yapmak; konuya yönelik olarak bilgili ve deneyimli kuruluşlar ile işbirliği yapmak.
- Yasaların öngördüğü diğer gerekli çalışmaları yapmak.
Olarak belirlenmiştir.
Niyetimiz halis, akıbetimiz de halis olur inşallah.
Birlik ve beraberliğe, hayır ve hasenata vesile olması için, kurmuş olduğumuz bu Vakfı, Yüce Milletimize, Yasama ve Yürütme Erklerine, Bağımsız Yargı Organlarına, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, Vakfın Yöneticileri ve tüm asli ve fahri Kastamonu’lu hayırseverlere emanet ediyor, koruma, destekleme ve geliştirme çabalarının esirgenmemesini diliyoruz.
Hayırlı olması ve hayırlara vesile olması temennisiyle, Rabbim muvaffak etsin.
Saygılarımızla…
Ayhan ASLAN
KASİAD VAKFI KURUCU GENEL BAŞKANI