KENDİR ZİRVESİ KASTAMONU’DA YAPILDI.
Kastamonu Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Kastamonu Şubesi tarafından düzenlenen “2. Kastamonu İş Dünyası Zirvesi”nde kendir konusu masaya yatırıldı.
Rüya Düğün ve Kongre Merkezi Salonu’nda yapılan “Kendir Başkenti Kastamonu” konulu
panelin yer aldığı zirvenin açılış konuşmasını KASİAD Kastamonu Şube başkanı Ahmet Katar yaptı. Ardından da KASİAD Genel Sekreteri Cemal Şenol, KASİAD Genel Başkanı Ayhan Aslan, Belediye Başkanı Opr. Dr. R. Galip Vidinlioğlu, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik birer konuşma yaptı.
Ahmet Katar
Kastamonu’nun herkesin ortak değeri ve mirası olduğunu söyleyen Katar, konuşmasını kendir odaklı olarak şöyle sürdürdü:
“. Kastamonu kenevire yabancı bir şehir değil. Daha önce birçok aile kendir üretimi ile geçimini sağladı. Birçok evimizde Taşköprü Kendir Fabrikası’nın ürünleri hala kullanılıyor. Şu an az da olsa Hanönü’nde kendir üretimi yapılmaktadır. Sahip olduğumuz tohumları muhafaza ederek, üretim alanını genişletmek çiftçimizin elindedir. Ama çiftçiyi bu konuya teşvik etmek, kendiri rol model bir tarım ürünü yapmak ise yetkililere düşmektedir. Kastamonu’nun kendir konusundaki potansiyelini üretim süreci sonunda endüstriyel alanda çeşitlendirmek ise sanayici ve iş adamlarımıza düşmektedir. Biz bugün bu salonda konuya duyarlılık oluşturmak, yanlış bilgileri düzeltmek, kendiri Kastamonu’da tekrar canlandırmak için bir tohum attığımıza inanıyoruz. Bu tohumu hayata tutundurmak sadece bizim gayretlerimizle olacak bir iş değil, buradaki bütün paydaşlarımızın konuya hassasiyetle yaklaşması gerekiyor”
Cemal Şenol
KASİAD Genel Sekreteri Cemal Şenol, Kastamonu’yu hiçbir zaman unutmadıklarını söyleyerek “Bugün buraya 70 tane işadamıyla katılım sağladık. Unutmadık Kastamonu’yu. Düşüncelerimiz her zaman Kastamonu’ya yakındı. Bu toplantı ses getirdi. Beni 2 tane holdingin genel müdür yardımcısı aradı. 1 tanesinde genel müdürü aradı. 1 tanesi kağıt üzerine, biri araba parçası kompozit üzerine aradı. Kastamonu’ya ciddi olarak yatırım yapmayı düşünüyorlar. Bu hareket bu panel olmasaydı, olmazdı. Bu hareket getirdi” dedi.
Ayhan Aslan
KASİAD Genel Başkanı Ayhan Aslan ithalatın azaltılıp, ihracatın arttırılması gerektiğini söyleyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi:
“Bugünlerde dünyada yaşanan ekonomik siyasi ve toplumsal olaylar insanlar üzerinde olumsuz etkiler yaratmıştır. Suriye’de terörist unsurlarla yaptığımız savaş takdire şayandır. Türkiye ekonomisinin gelişmesi için sadece devletin desteği yeterli değildir. Özel sektörün katma değerli fizibl sektörlere yatırım uygulanması esastır. Türkiye’nin ihtiyacı olan malları Türkiye’de üreterek ithalatı azaltıp, ihracatı arttırmalıyız. Kendir ekildiğinde sanayide inşaat malzemesinde tekstilde ve diğer alanlarda önemli yatırımlar yapılacaktır. Bugün bizler üniversite-sanayi-kamu işbirliğine de önem vermeliyiz. Yapacağımız teknokentlerde AR-GE faaliyetlerini arttırıp katma değerli ürünlere yönelmeliyiz. Ülkemizin ihtiyacı olan ileri teknoloji ürünleri üretmeliyiz. Türkiye’nin ekonomisini güçlendirmek konularında AR-GE ve geliştirici faaliyetleri artırmalıyız. Tarımda bugün Hollanda ve Amerika ekonomisini örnek almalıyız.”
Galip Vidinlioğlu
Kendirin Kastamonu için önemini vurgulayan Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu ise konuşmasında şu görüşlerini dile getirdi:
“İşin konuşma kısmında çok iyiyiz, ama ne yazık ki yol alma konusunda zayıfız. Şimdi bir an önce ve ivedilikle yapmamız gereken faaliyete geçmektir. Kendirin başkentiyiz ama başkent olmanın gereğini yapmamız lazım. Başkentim demekle kimse bize başkentlik vermiyor.. Kendir bizim olmazsa, olmazımız. Kendirin bu kadar atıl durumda kalması doğru değil. Yapacağımız girişimle, MOPAK ile ciddi bir pazarlıkla SEKA’yı tekrardan Kastamonu’ya kazandırabiliriz. Bu konuda üzerime düşeni yapacağımıza söz veriyorum. Yeter ki yol alalım. Çünkü başka çıkışımız yok.”
Hasan Baltacı
CHP Milletvekili Hasan Baltacı, kendir ile ne üretileceğine karar verilmesi gerektiğini vurgulayarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sonucunu planlamadan, başını planlayamayacağımız bir süreç olduğunu kabul etmemiz lazım. Kravat üreteceksek ona göre planlama yapmamız lazım, kağıt üreteceksek, otomotiv sanayinde kullanacaksak, kozmetik sanayinde kullanacaksak buna uygun üretim planı yapmamız lazım. 2000’li yılların başlarında bile kendir ekiliyordu. 2002 yılında bile Kastamonu’da 800-900 çiftçi yaklaşık 3 bin dönümlük bir arazide kendir ekiyordu. 2004 yılında kendir üretimi 184 dönüme düştü. Bugün sadece bir üretici 40 dönümlük arazide kendir üretiyor. 2004 yılında kendir üretiminin bıçak gibi kesilmesinin bir tek sebebi var. Kastamonu SEKA Fabrikası’nın kapatılması. Sen önce ne üreteceğini planla, bunun sanayisini Kastamonu’ya nasıl kazandıracağını planla, ekim işi kolay. Çünkü Kastamonu’da kendir ekimi ile ilgili çok büyük kültür var. Çok önemli bir gelenek var. Bence önemli olan neyi üreteceğimizi planlayarak, adımlarımızı somut şekilde atmamız gerekiyor. Kastamonu’ya da kendirin sanayisinin kurulması gerekiyor. Bunu ıskalamamak lazım. Ben her türlü desteğe hazırım. Somut adımlarda attım, desteklerinizi bekliyorum.”
Metin Çelik
Toplantının hayırlı olmasını söyleyerek son konuşmayı yapan AK Parti Milletvekili Metin Çelik de şunları söyledi:
“Kendirin hepimizin hayatında bir yeri var. 1990 yılların başından itibaren kendirde bir gerileme başladı. Bunun birçok sebebi var. Kendirin kullanıldığı alanlarda rekabetçi ürünlerin öne çıkması, daha az maliyetli ürünlerin hayatımızdan çıkması, kendiri hayatımızdan yavaş yavaş çıkardı. Yıllar içerisinde İnebolu’ya gemilerle çuvallar geldi, SEKA’ya getirildi. O çuvallardan kendirin hammaddesi kağıt üretilmeye başlandı. Bu ekonomik hayatta olabilecek bir şey. Zaman içerisinde alternatif ürünler, daha ucuz maliyetli ürünler öne çıkıyor. Bunu yaşadık. Bu süreç içerisinde SEKA köylünün ürettiği ürünü almakta çekinceli davrandı. Bu konu meclise taşındı. 1998 yılında o dönemin hükümeti tarafından SEKA özelleştirme kapsamına alındı. 1990’lı yılların sonuna geldiğinde, öncesi karşılaştırılamayacak kadar, kendir üretimi hem ilimizde hem de Türkiye’de azaldı. Bu özelleştirme süreci Taşköprü’deki SEKA Fabrikası ile birlikte diğer fabrikalarda da yaşandı. 2003 yılında SEKA özelleştirildi. SEKA kapandığı için mi kendir üretimi bitmiştir? Buna kesinlikle katılmıyorum. Çünkü bunu il olarak da yaşadık, ülke olarak da yaşadık. Aradan 15 yıl geçtikten sonra, doğal ürünlere yönelimin arttığı bir dönemdeyiz. Bu konudaki farkındalığın arttığını görüyoruz,. Bunun için müteşebbislere iş düşüyor. Bu işin önünü hep birlikte açmamız lazım. Bizim Kastamonu olarak hiçbir eksiğimiz yok. Sadece birkaç adım atmamız lazım. Bu toplantılarının sonuçlarını mutlaka almamız lazım”.
PANEL
Protokol konuşmalarının ardından “Kendir Başkenti Kastamonu” konulu panel yapıldı. Panelin moderatörlüğünü gazetemiz yazarı Mustafa Afacan yaparken, TAGEM Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Kenevir Enstitüsü Kurucusu Dr. Yalçın Koçak, Karadeniz Teknik Üniversitesi Lif ve Kağıt Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Usta kendir konusundaki görüşlerini katılımcılara aktardı.
Panel sonunda moderatör ve konuşmacılara Ahmet Katar, Ayhan Aslan, Metin Çelik ve Vali Yardımcısı Vekili ve Taşköprü Kaymakamı İbrahim Çenet tarafından plaket verildi.